Landschapspark Pasgeld onderweg

Landschapspark Pasgeld ziet het licht

De werkgroep Pasgeld, Natuurlijk Delfland, KNNV afd. Den Haag en de Natuur- en Milieufederatie Zuid Holland hebben het Landschapspark Pasgeld ontwikkeld. Dit plan geeft een volwaardige invulling aan het laatste stukje open groen tussen Delft en Rijswijk binnen de realiteit van vandaag én morgen: een plan voor alle inwoners van Rijswijk en omstreken.

In dit plan worden thema’s als klimaat, natuur, biodiversiteit, recreatie, mobiliteit én wonen verenigd. Een plan waarvan de gemeente Rijswijk heeft toegezegd het als serieuze planvariant te zullen overwegen.

De strijd om de Drassige Driehoek: bewoners en milieuclubs knokken voor laatste stuk groen
Bewoners opnieuw naar rechter om Drassige Driehoek te redden van bouwgeweld: ‘De beuk moet erin’

Het landschapspark Pasgeld verenigt het Wilhelminapark, het Elsenburgerbos en Pasgeld West en Pasgeld Oost tot een volwaardig gebied.

Pasgeld is een belangrijk gebied voor Rijswijk. Het is een groene long, een noodzakelijke buffer, historisch uniek en ecologisch bijzonder. De komende jaren bouwt Rijswijk duizenden huizen voor tienduizenden nieuwe bewoners. Niet alleen de druk op Rijswijk, maar ook op Pasgeld wordt gigantisch. Daarbovenop wil men het nu nog open groene gebied, dicht verstedelijken.

This image has an empty alt attribute; its file name is Pasgeld.jpg

De klimaatverandering, met de onlangs nog voelbare enorme wateroverlast dwingt ons echter de ogen niet langer meer te sluiten: verdere verstening mag niet ten koste gaan van een leefbare toekomt. Dichte bebouwing van Pasgeld, het laagste stuk van Rijswijk, laat de emmer straks letterlijk overlopen! Daarom is een daadwerkelijk integrale visie hard nodig.

Wat is en doet Pasgeld Natuurlijk?

De werkgroep Pasgeld Natuurlijk vertegenwoordigt de bewoners in het streven naar het behoud en verbetering van een Open en Groen Pasgeld. Partners hierbij zijn Natuurlijk Delfland en KNNV afd. Den Haag.

De werkgroep Pasgeld Natuurlijk is een onderdeel van Contactgroep Rijswijk Zuid.

Rijswijks Dagblad | Woningbouwplannen voor Pasgeld-Oost aanzienlijk aangepast

RD 16.09.2021 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk heeft de woningbouwplannen voor Pasgeld-Oost aanzienlijk aangepast. Dat is de uitkomst van een uitvoerig participatieproces in de 1e helft van 2021. Zo wordt het aantal woningen in Pasgeld-Oost bijna gehalveerd en moet meer ruimte komen voor groen en ecologische verbindingen in het hele gebied. Een definitieve beslissing over het gebied wordt genomen door de Rijswijkse gemeenteraad op 12 oktober aanstaande. 

Meerdere informatie staat op deze link

meer: pasgeld rijswijk – Bing

Zie: Megafotoshoot moet gemeente Rijswijk overtuigen van groen in plaats van bouwen in natuurgebied Pasgeld

Zie ook: Integrale gebiedsontwikkeling natuurgebied “Pasgeld” Rijswijk Buiten

Natuurorganisaties hebben een alternatief plan gemaakt voor Pasgeld en het Wilhelminapark in Rijswijk

Natuurorganisaties hebben een alternatief plan gemaakt voor Pasgeld en het Wilhelminapark in Rijswijk© ANP

Natuurorganisaties komen met alternatief voor woningbouw in groengebied Rijswijk

OmroepWest  23.08.2021 Diverse natuurorganisaties hebben een alternatief plan gepresenteerd voor Pasgeld, een groen gebied tussen Rijswijk en Delft. De gemeente Rijswijk wil hier tweeduizend woningen bouwen. Volgens Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland, is dat niet meer van deze tijd. ‘We hebben met corona kunnen zien hoe belangrijk het is om de natuur dichtbij huis te hebben.’

De gemeente Rijswijk is al lang bezig met het ontwikkelen van plannen voor het natuurgebied, een driehoek tussen het Wilheminapark, het Elsenburgerbos en de Vliet. In 2011 werd een nieuw bestemmingsplan aangenomen voor het westelijke gedeelte van het gebied, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor woningbouw. Voor Pasgeld-Oost moeten er nog plannen worden gemaakt, maar ook hier wil de gemeente woningen bouwen.

Volgens de gemeente is het bouwen onontkoombaar, vanwege de woningnood van het moment. Van Poelgeest is hier absoluut niet mee eens. ‘Dit is klinkklare onzin. In het plan van de gemeente staan woningen in het dure segment gepland. Dat zijn dus geen huizen voor mensen die nu geen woning hebben. Er is misschien een vraagnood omdat er niet voldoende woningen zijn, maar woningnood is echt zo’n onzin.’

Belangrijk natuur dichtbij te hebben

Volgens de natuurorganisaties heeft de afgelopen periode laten zien hoe belangrijk de natuur is. ‘Het gaat ook om het welzijn van mensen. Met corona hebben we gemerkt hoe belangrijk het is er om er even uit te kunnen. Hoe belangrijk het is de natuur dichtbij te hebben. Maar ook voor de natuur is het gebied belangrijk. Het is de natuurlijke verbinding tussen Den Haag, Westland en Delft’, legt Van Poelgeest in West Wordt Wakker uit.

Met het Wilhelminapark en het Elsenburgerbos om de hoek ligt Pasgeld middenin het groen. Maar volgens Van Poelgeest mag dat geen reden zijn om Pasgeld vol te bouwen. ‘Je moet het hele gebied integraal aanpakken, want het is een uniek stukje groen. Vandaar dat wij een plan hebben gemaakt voor het hele gebied.’

Een serieus alternatief

In dat plan is wel plek voor woningbouw, alleen niet zoveel als de gemeente graag zou willen. ‘De bijnaam van het gebied is de Drassige Driehoek. Het is het laagste punt van Rijswijk en mensen die er wonen klagen nu bij regen al over wateroverlast. Is het dan verstandig om daar zo uitgebreid te gaan bouwen? De gemeente wil tweeduizend woningen in het gebied. In ons plan hebben we er daarom vijfhonderd van gemaakt.’

De natuurorganisaties hebben over het alternatieve plan al gesprekken gehad met de gemeente Rijswijk. ‘Ze hebben gezegd dat ze het plan mee gaan nemen als serieus alternatief. Dat vinden wij een mooie uitspraak.’

De gemeente Rijswijk kon niet inhoudelijk reageren.

Lees ook:

Gemeente Rijswijk gaat zelf huizen bouwen voor middeninkomens 

Een nieuw plan voor Landschapspark Pasgeld tussen Rijswijk en Delft.
Een nieuw plan voor Landschapspark Pasgeld tussen Rijswijk en Delft. © Natuurlijk Delfland

Plan voor nieuw park in laatste stukje groen tussen Delft en Rijswijk

AD 20.08.2021 Vossen, hermelijnen en vleermuizen komen nu nog voor in het natuurgebied Pasgeld tussen Rijswijk en Delft. Blijft dat zo of zet de gemeente Rijswijk toch de plannen door om er overal nieuwe huizen te bouwen? Als het aan bewoners en natuurorganisaties ligt niet. Zij hebben nu een plan ingediend voor een invulling van het laatste stuk groen tussen Rijswijk en Delft: Landschapspark Pasgeld. 

This image has an empty alt attribute; its file name is pasgeld.jpg

,,We verenigen in dit plan klimaat, natuur, biodiversiteit, recreatie, mobiliteit én wonen”, onthult voorzitter Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland. De bewoners,  verenigd in de werkgroep Pasgeld, Natuurlijk Delfland, KNNV afdeling Den Haag en de Natuur- en Milieufederatie Zuid Holland hebben het Landschapspark Pasgeld ontwikkeld. De gemeente Rijswijk heeft al toegezegd het als ‘serieuze planvariant’ te zullen overwegen.

Lees ook;

De strijd om de Drassige Driehoek: bewoners en milieuclubs knokken voor laatste stuk groen
Bewoners opnieuw naar rechter om Drassige Driehoek te redden van bouwgeweld: ‘De beuk moet erin’

Het park, zo legt Van Poelgeest uit, verenigt het Wilhelminapark, het Elsenburgerbos, Pasgeld West en Pasgeld Oost tot ‘een volwaardig gebied’. ,,Je praat hier over een groene long op de grens van Rijswijk en Delft, een belangrijk gebied voor Rijswijk en Delft.” 

Drassige driehoek

Van Poelgeest geeft aan dat Rijswijk de komende jaren duizenden huizen laat bouwen. Niet alleen de druk op Rijswijk, maar ook op Pasgeld wordt ‘gigantisch’. Daarbovenop wil men het nu nog open groene gebied, dicht verstedelijken, zo stelt hij.

Eerder waren er al demonstraties van bewoners en natuurorganisaties in het gebied, om te benadrukken dat hier natuur moet blijven. Daarvoor stapten ze zelfs al naar de rechter. Met succes, want de voorbereidende werkzaamheden voor het bouwen van woningen in het gebied moesten worden stilgelegd.  Nader onderzoek naar onder meer de ecologische functie van Pasgeld moet nu bepalen of de bouw alsnog mag doorgaan.

Pasgeld staat in de volksmond bekend als ‘de Drassige Driehoek’. En dat heeft alles te maken met het feit dat er in dit laag gelegen gebied veel zompige grond is met veel slootjes. Volgens de natuurorganisaties komt er een veelvoud aan diersoorten voor: onder andere vossen, hermelijnen, kieviten en vleermuizen. 

Landschapspark Pasgeld ziet het licht

GR 18.08.2021 De werkgroep Pasgeld, Natuurlijk Delfland, KNNV afd. Den Haag en de Natuur- en Milieufederatie Zuid Holland hebben het Landschapspark Pasgeld ontwikkeld. Dit plan geeft een volwaardige invulling aan het laatste stukje open groen tussen Delft en Rijswijk binnen de realiteit van vandaag én morgen: een plan voor alle inwoners van Rijswijk en omstreken.

Rijswijk – In dit plan worden thema’s als klimaat, natuur, biodiversiteit, recreatie, mobiliteit én wonen verenigd. Een plan waarvan de gemeente Rijswijk heeft toegezegd het als serieuze planvariant te zullen overwegen.

Het landschapspark Pasgeld verenigt het Wilhelminapark, het Elsenburgerbos en Pasgeld West en Pasgeld Oost tot een volwaardig gebied.

Pasgeld is een belangrijk gebied voor Rijswijk. Het is een groene long, een noodzakelijke buffer, historisch uniek en ecologisch bijzonder. De komende jaren bouwt Rijswijk duizenden huizen voor tienduizenden nieuwe bewoners. Niet alleen de druk op Rijswijk, maar ook op Pasgeld wordt gigantisch. Daarbovenop wil men het nu nog open groene gebied, dicht verstedelijken.

De klimaatverandering, met de onlangs nog voelbare enorme wateroverlast dwingt ons echter de ogen niet langer meer te sluiten: verdere verstening mag niet ten koste gaan van een leefbare toekomt. Dichte bebouwing van Pasgeld, het laagste stuk van Rijswijk, laat de emmer straks letterlijk overlopen! Daarom is een daadwerkelijk integrale visie hard nodig.

Wat is en doet Pasgeld Natuurlijk?

De werkgroep Pasgeld Natuurlijk vertegenwoordigt de bewoners in het streven naar het behoud en verbetering van een Open en Groen Pasgeld. Partners hierbij zijn Natuurlijk Delfland en KNNV afd. Den Haag.

De werkgroep Pasgeld Natuurlijk is een onderdeel van Contactgroep Rijswijk Zuid.